Pakkaa nämä mukaan lapsen laskettelulomalle

Mitä pakata lapselle mukaan laskettelulomalle?

Lasketteluloma
Lasketteluloma on mukava tapa viettää aikaa

On taas se aika vuodesta kun arki heitetään sivuun ja  lasketteluloma perheen kanssa lähestyy. Ihana irtiotto arjesta odottaa, silmissä siintävät jo hohtavat hanget ja hymyilevät lomalaisten suut. Jotta loma olisi varmasti täydellisen rentouttava, kannattaa ennen lomaa pinnistellä ja keskittyä kuitenkin sen verran, että mukaan tulee pakattua kaikki tarpeellinen loman onnistumisen kannalta. Kun perus-asiat ovat hallussa, loma sujuu loistavasti. Eikä tietenkään kannata unohtaa myöskään kivoja extra-juttuja, joilla saat lomaasi pientä luksusta.

Kirjoita itsellesi ylös, mitä kukainenkin perheenjäsenesi tarvitsee matkalle mukaan. Näin minimoit ikävien unohduksien riskit. Tässä muistilista siitä, mitä pakata lapsen kapsäkkiin:

Vaatteet

Pakkaa Pikku-Liisalle ja -Lasselle, jokaiselle omaan kassiinsa omat tavarat, silloin esimerkiksi vaatteiden löytäminen kohteessa on yksinkertaisempaa ja nopeampaa. Mieti, että jokaista vaatekappaletta on mukana tarpeeksi, mutta ei liikaakaan. Moni sortuu ottamaan mukaan koko vaatekaapin – olette matkalla kuitenkin vain rajallisen ajan. Ota huomioon, että Lapissa on oikeasti kylmä. Ulkovaatteiden alle saa olla varalle useampikin kerros. Parhaita lämmön kannalta ovat esimerkiksi merino-villaiset kerrastot ja sukat. Ihoa vasten kannattaa valita hengittävämpää materiaalia olevia väliasuja. Pakkaa mukaan myös kosteiden kelien varalle ja lumileikkeihin kura- tai kuorivaatteet, kosteutta kestävät kengät sekä hanskat. Mikään ei kiukuta mukulaa enemmän, kuin palelevat ja märät varpaat talvileikeissä.

Varsinkin nuorempien lapsien kanssa kannattaa ehdottomasti miettiä myös nukkumistarvikkeita. Jos nukkumisympäristö muuttuu radikaalisti, saattaa lapsen uni kärsiä ja vaikeutua. Siispä lapsen oman kapalon tai vastaavan unitarvikkeen hankkiminen ja mukana kantaminen on erittäin suositeltavaa.

Lelut

Villasukat
Villasukat kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan

Anna lapsellesi oma pikku-reppu, johon hän saa itse valita lelut jotka mukaansa haluaa. Tee selväksi, että lelujen on mahduttava reppuun. Lapsi kyllä ymmärtää kun perustelet hänelle, että matkalle ei voida ottaa mukaan talouden suurinta pehmolelu-nallea, keppihevosta ja trampoliinia.

Perinteiset leikit ja pelit

Mikä olisi mukavampaa, kuin nähdä lapset yhdessätuumin pelaamassa mäkipäivän jälkeen vanhanajan lautapelejä olohuoneen pyödän ympärillä; perheen aikuisetkin varmasti nauttivat tällaisista yhteisistä pelihetkistä. Myös esimerkiksi palapelit voisivat olla mukava, ja erilainen, yhteinen puuha. Ulkoleikkeihin kuuluvat tietenkin pulkat ja liukurit, mutta tarkista, josko kohteessa on jo niitä valmiina, säästyt turhalta kuljettamiselta.

Lääkkeet ja hygieniatarvikkeet

Muista jokaisen perheenjäsenen mahdolliset henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet. Mukaan kannattaa varata myös pieni varasto perheen käyttöön sopivia perus flunssa-lääkkeitä, joilla pääsee alkuun jos niin ikävästi reissussa käy, että nuha meinaa yllättää. Useimmissa Lapin laskettelukohteissa on lisäksi omat apteekit, joista saat tarvittaessa lisää lääkitystä. Apteekit ovat laskettelusesongilla hyvin kattavasti avoinna.

Harrastusvälineet

Lasketteluloma kaipaa mukaansa tietenkin myös laskettelu– ja harrastusvälineet. Sukset ja lumilaudat voi olla hyvä huoltaa ennen reissulle lähtöä, jotta mäkeen pääsee heti loman alussa ja välineistä saa parhaan ilon irti. Laskettelukeskuksista löytyy myös ammattitaitoisia huolto-palveluita, joten huollattaminen onnistuu myös vasta perillä kohteessa. Ota kuitenkin huomioon sesonkien ruuhka-ajat, et välttämättä saa välineitä takaisin käyttövalmiina heti samantien. Jos perheen sukset ja monot ovat jääneet viime vuodesta pieneksi tai niitä ei ole, laskettelukeskuksista vuokrattavat välineet ovat hyvä ja suositeltava vaihtoehto.

Yllätys

Kun kaikki tarpeellinen on pakattuna, voit vielä valita ja pakata lapsille mukaan jonkun extra-kivan yllärin. Olettehan lomalla, kyllä silloin on lupa panostaa vähän ylimääräiseenkin. Mieti mikä se extra-juttu teidän perheessä olisi? Jos ipanasi ovat pelikoneiden ystäviä, voisitko pakata jotain junnujen peleihin liittyvää? Pakkaisitko mukaan vaikkapa sen pleikkarin, ja annat sen lasten käyttöön esimerkiksi toiseksi viimeisenä iltana, jotta koko loma ei menisi tutun pelikoneen kanssa touhutessa?

Ja lopuksi

Jos lomalla huomaat, että jotain jäi hyvistä valmisteluista huolimatta kuitenkin pois matkasta – älä lannistu. Pärjäät varmasti ilman sitä, naurahda ja keksi tilalle jotain muuta, olethan sentään lomalla ja mikään ei saa sitä pilata.