Onko tupakoinnista haittaa extreme-urheilussa?

Extreme-urheilu on urheilua siinä missä esimerkiksi yleisurheilu tai voimistelu. Monet puhuvat ettei extreme-urheilussa tarvitse yhtä hyvää kuntoa kuin ”normaaleissa” urheilulajeissa, vaikka asian laita ei ole niin.

Kovaa urheilua

Vaikka extreme-urheilussa keskeisiä asioita ovat turvavaljaat sekä muut suojukset, joiden varassa urheilija roikkuu tai kiipeää, ei se tarkoita sitä että näillä urheilijoilla olisi huono kunto. Extreme-urheilijat itseasiassa ovat todella hyvässä kunnossa, ja heidän on hyvä ollakkin. Vuorikiipeily ei esimerkiksi ole kamalan helppo ja rauhallinen laji, vaan se vaatii voimaa, kestävyyttä sekä hyvää kuntoa. Tupakointi tunnetusti alentaa kuntoa, ja kestävyyttä sekä syö lihasvoimaa, joten siksi tupakointi on tässä tapauksessa haitaksi extreme-urheilussa, varsinkin kaikista rankimmissa lajeissa kuten vuorikiipeily, sukeltaminen ja koskimelonta.

Keskittyminen

Tupakointia usein liitetään keskittymiseen sekä rentoutumiseen, ja sanotaan että tupakointi edesauttaa näitä asioita. On kuitenkin tieteellisesti jo todistettu monet kerrat että tupakan savulle altistuvat sairastuvat 82% todennäköisemmin aivohalvaukseen. Tästä voi kukin itse päätellä mitä aivoissa sekä päässä tapahtuu, jos itse ihminen tupakoi. Lisäksi on tutkittu ja todistettu, että tupakan savu sekä tupakointi heikentää keskittymiskykyä, eikä se auta keskittymään sen paremmin. Keskittymiskykyyn auttaa oikeanlainen ruokavalio, sekä erilaiset mielikuvaharjoitukset, joita voi tehdä kotona tai ennen suoritusta. Tupakointi heikentää todistetusti myös älyä, joka on hyvin tärkeää extreme-urheilussa, ei pelkästään arkielämässä.

Rentoutumista sekä mielihyvää ei pysty kieltämään tupakoinnissa, sillä ihminen saattaa jäädä koukkuun lähestulkoon mihin tahansa asiaan josta voi saada mielihyvää, kuten himokuntoilu, sokeri, huumeet sekä alkoholi. Mutta extreme-urheilijalle tupakointi ainakin lähellä suoritusta, voi heikentää keskittymiskykyä, joten se ei ole hyväksi.

Nikotiinin haitat sekä häkä

Tupakassa ei vaikuta negatiivisesti pelkästään kaikki sen myrkyt, vaan myös nikotiini on suurena vaikuttajana urheilijan suorituksiin. Nikotiini nostaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykintänopeutta. Sydän rasittuu enemmän kuin normaalisti ja pulssi nopeutuu. Nikotiinin vaikutuksesta veren virtaus valtimoissa kiihtyy, mutta lihasten verenkierto taas vähenee. Häkä heikentää hapen kulkua sydämeen verottamalla veren hemoglobiinia, jonka tehtävänä on hapen kuljettaminen. Sydän yrittää korvata hapenpuutetta sykkimällä entistä nopeammin, mikä kuluttaa taas happea entistä enemmän. Lihakset eivät saa tarpeeksi happea ja siksi ne väsyvät helposti. Jos lihakset eivät jaksa tarpeeksi ja väsyvät liian helposti, voi se olla hyvinkin paljon vaaraksi urheilijalle, varsinkin kun hänen henkensä sekä terveytensä on oman kehon kunnon sekä muutaman tukivaljaan varassa.

Kiputilat ja sairaudet

Tupakointi on vaarallista
Kenenkään ei tulisi tupakoida

Extreme-urheilija on ylläpidettävä taitojaan sekä kuntoaan, joten ylimääräisille sekä turhille kiputiloille ei ole urheilijan kalenterissa hirveästi tilaa. Tupakointi tutkitusti aiheuttaa erilaisia kiputiloja kuten päänsärkyjä, lihassärkyjä sekä väsymystä. Tupakointi aiheuttaa myös reikiintymistä hampaisiin, jotka saattavat aiheuttaa myös suuria kiputiloja ja keskittymisvaikeuksia. Tupakointi myös hidastaa palautumista urheilusuorituksen jälkeen, joka taas hidastaa harjoittelua ja urheilua.

Kosmeettiset haitat

Kuten hyvin monet varmasti tietävät, tupakoinnilla on myös ulkonäköön vaikuttavia haittoja. Nämä samat haitat toistuvat myös urheilijoilla. Tupakointi kellastaa ihoa, tekee sormiin ikäviä tervapinttymiä ja ennen kaikkea muuttaa hampaiden väriä huomattavasti likaisemman näköiseksi. Tämä voi johtaa esimerkiksi kalliisiin suuhygienisti-käynteihin, kun hampaista halutaan taas saada edes hieman saman väriset kuin aiemmin.

 

Kannattaa siis todellakin miettiä ensimmäisen, toisen ja vielä kuudennenkin kerran, että laittaako sitä syöpäkäärylettä suuhun vai ei! Jos harrastat extreme-urheilua, mahdollisuutesi viettää rauhallisia eläkepäiviä seniorituolissa ovat merkittävästi pienentyneet. Haluatko siis vielä huonontaa noita mahdollisuuksia?