Muista ravinto urheillessa!

 Mitä syödä laskettelureissujen yhteydessä?

Laskettelukin on urheilua, vaikka se ei aina siltä tuntuisi. Laskettelu reissujen sekä päivien välissä on tärkeää syödä, sillä muuten kehosi ei jaksa enään. Laskettelu on muutenkin keholle melko rankka laji, joten ravintoa tarvitaan paljon ja sen tulisi olla hyvää sekä ravitsevaa. Monelle kuitenkin perinteisesti pizzat ja muut vastaavat hieman heikkolaatuisemmat ruoat tuntuvat olevan se yleisin ruoka, jota suuhun laitetaan.

Ruokailu lasketellessa
Varsinkin lasten tulee muistaa syödä hyvin laskettelureissujen aikana

Hiilihydraatteja

Laskettelu ja mäkien välissä liikkuminen sekä kaikki muu, polttaa paljon kaloreita. Siksi on hyvin tärkeää tankata runsaasti pitkäkestoisia hiilihydraatteja ennen laskettelua. Paras tapa tankata ennen laskettelua on noin tunti ennen sen aloittamista, sillä aivan täydellä mahalla ei ole mukava olla tekemässä urheilu suorituksia. Lisäksi jos tankkaat hiilihydraatteja hyvin ja paljon, ei sinulle iske kamalaa makean nälkää heti päivän päätyttyä. Pitkäkestoisia hiilihydraatteja saa muun muassa hedelmistä, marjoista ja viljatuotteista. Parhaita viljatuotteita ja pitkäkestoista hiilihydraattia sisältävät tuotteet ovat täysjyväiset- tai ruisleivät.

Pitkiä päiviä

lasketellessa ei tule usein katseltua aikaa, ja siksi päivät usein venyvätkin todella pitkiksi. Vaikka laskettelu on hauskaa, on silti hyvä muistaa aina tankata hieman välissä. Paras tapa tankata, on syödä pieniä määriä, kuitenkin niin että nälkä lähtee, ja taas kerran hiilihydraatteja. Huonoin vaihtoehto on syödä karkkia, munkkeja tai muuta vastaavia kaloripommeja joista ei saa kehoonsa käytännössä mitään hyödyllistä. Hyviä esimerkkejä sopivista ja hyvin tankkaavista eväistä ovat esimerkiksi täytetyt voileivät, ja varsinkin ruisleivät jossa on erilaisia vihanneksia välissä. Ne pitävät nälän loitolla ja antavat runsaasti energiaa pidemmäksikin aikaa. Liian suuret ruoka annokset taas saavat usein ihmisen kovin uupuneeksi ja väsyneeksi, joten suurempia aterioita ei laskettelun välissä kannata nauttia.

Nesteytys

Yksi tärkeimmistä asioista kuitenkin laskettelu reissuilla on nesteytys. Kylmä ilma sekä hikoilu aiheuttavat helposti kuivumista ja sen seurauksena neste vajauksia. Tietenkin paras ja vanhin tapa on juoda vettä, tasaisin väliajoin, niin keho ei ehdi saavuttamaan vajetta missään kohtaa. Lasketellessa pitäisi muistaa se että se on urheilua, joten nesteen tankkausta pitäisi tehostaa normaalista enempään.

Hyviä tapoja myös nauttia nestettä ja pitää evästaukoa, on juoda erilaisia urheilujuomia, jotka sisältävät sokereita ja erilaisia suoloja, jotka auttavat nesteen imeytymisessä. Nesteytystä ei saa kuitenkaan vaihtaa pelkästään urheilujuomiin, vaan on tärkeää että juo silti vettä ja runsaasti. Jos nestettä ei saa tarpeeksi, voi siitä seurata väsymystä, päänsärkyä sekä huimausta. Nämä asiat jos jokin pilaa koko laskettelu päivän.Lasketteljoita

Päivän päätteeksi

Päivän päätteeksi on suositeltavaa tankata kunnolla, mahdollisimman pian suorituksen päättymisestä. Tällä aterialla kannattaa suosia runsaasti proteiinia sekä hiilihydraatteja. Jos ihminen ei tankkaa kunnolla urheilun jälkeen, silloin myös palautuminen hidastuu huomattavasti. On myös hyvä muistaa että keho polttaa kaloreita vielä urheilunkin jälkeen, joten ruokailun kanssa ei kannata kitsastella paljoa, vaan oikeasti tankata kunnolla.